duminică, 3 iunie 2012

Proportiile

Proportiile se refera atat la alegerea plantelor si a aranjamentului in functie de dimensiunile gradinii, cat si la alegerea fiecarui tip de planta in relatie cu celelalte si mai ales - cu casa in care locuim.

 Intr-un spatiu mic de gradina te vei sufoca daca vei apela la vegetatia luxurianta dar te vei simit in largul tau cu vegetatie simpla, restransa, putina si eleganta, mici arbusti delimitati de pietre sau palcuri de flori.

La fel, amplasarea in centrul unei imense peluze a unei fantani pentru pasari, in timp ce fundalul este asigurat de arbori batrani si umbrosi, o va face pe aceasta sa se piarda in peisaj si sa fie greu de observat.

In aceeasi idee, mici ronduri de flori multicolore vor inviora o peluza englezeasca, strajuita de un gard viu inalt format din arbusti sau conifere

Dar, intr-o gradina foarte extinsa, se pot folosi astfel de mici elemente, insa trebuie sa fii ghidat prin alei, prin aranjamente care sa ofere fundal, prin joc de texturi si culoare. Aici se pot crea cu usurinta ‚colturi de rai’, se pot delimita zone de interes, se pot crea pete de culoare, labirinturi, amenajari ‚salbatice’ traditionale sau exotice.

De exemplu, o cascada sau un helesteu se pot constitui in puncte focale si imprejurul lor se poate amenaja un mic ecosistem specific, de munte sau lunca.

In acest sens, efortul preliminar consta insa intr-o buna documentare asupra plantelor si a tipului de amenajare adecvat, astfel incat sa se respecte proportiile si principiile enumerat anterior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu