marți, 12 iunie 2012

Viata in culori sau cum sa-ti inviorezi apartamentul

Culorile, oriunde si oricand, sunt folosite pentru placerea ochiului, insa de multe ori ele sunt cele mai potrivite pentru a ne schimba starea de spirit. Atunci cand vorbim de un apartament la bloc, sunt convinsa ca toti visam de fapt la o casa pe pamant si incercam sa aducem ceva din visul nostru in viata de zi cu zi.

Apartamentul, ca si casa, este locul de retragere dupa o zi incarcata, este refugiul de zi cu zi si reduta in care ne simtim mereu in siguranta. Dar ca sa ne asiguram de tot confortul psihic pentru reincarcarea bateriilor, in special in zilele reci de iarna, va voi vorbi despre cateva din trucurile design-ului de interior.

Mai intai, daca este vorba de un apartament nou cumparat, in care deja sunt facute amenajari si renovari, este posibil sa nu va ganditi prea curand la modificari de ordin cromatic. Puteti insa inviora sau mentine atmosfera prin piese de mobilier in culori asortate zugravelii sau dimpotriva, puternic contrastante. In acest caz, aveti urmatoarele optiuni:

    • Daca nuantele cromatice din apartament sunt calde, pastelate, in tonuri dulci de portocaliu, lamaie, verde deschis, crem sau altele asemanatoare, pentru a da spatiu locuintei si pentru a accentua personalitatea proprietarului, mobila aleasa poate fi in nuante tari, asortate sau la contrast: trandafir, mahon, wenge.

    • Daca dimpotriva, camerele sunt colorate in nuante tari, Bordeaux, maro, visiniu, verde inchis etc., mobilierul este bine sa fie ales in culori calde, deschise: crem, banan, lemn cu textura luminoasa (bambus).
    • Daca sunt zone amenajate cu spoturi si rigips, alegeti mobilier sau decoratiuni pe care sa le puneti in valoare prin iluminarea lor. Va vor oferi un plus de eleganta, stil si intimitate.

    • Va puteti schimba perdelele de la geamuri, va puteti accesoriza baia si bucataria, puteti sa puneti jaluzele verticale sau puteti alege accente de culoare in diverse locuri pentru a atrage atentia si pentru a inveseli atmosfera.

    • Dormitoarele trebuie sa predispuna la odihna si relaxare asa ca este bine ca pentru acest lucru sa studiati temeinic literatura de specialitate si ofertele de pe piata. Mobilierul simplu si functional este cel mai indicat. Asigurati-va intimitatea si confortul somnului printr-o iluminare adecvata si materiale de calitate.

Atunci cand insa vorbim de renovarea unui apartament, este de la sine inteles ca toate alegerile si combinatiile va apartin. Si din acest motiv, primul pas este sa alegeti stilul pe care vi-l doriti (traditional, clasic, minimalist etc.), apoi paleta de culori potrivita acestui stil (o culoare predominanta cu accente pe cativa pereti, o culoare uniforma, fiecare camera in alta nuanta etc.):

    • Dormitorul sau dormitoarele, fiind destinate odihnei si relaxarii, pot fi zugravite si decorate in nuante naturale. Astfel, verde sau galben-pal pentru zugraveala se potrivesc de minune cu mobilier in culori calde de lemn sau wenge, impletitura naturala sau stil minimalist, chiar cu mobilier la moda acum, cu schelet negru din fier forjat. Asternuturile asortate si accente de culoare (rosu, oranj) pot transforma complet somnul d-voastra.

    • O camera pentru tineret, in culori puternice sau foarte odihnitoare poate sa nu fie intotdeauna pe placul destinatarului. Trebuie sa tineti cont de culoarea zugravelii, a mobilierului, functionalitatea acestuia si utilitatea fiecarei piese ornamentale in functie de personalitatea copilului d-voastra si varsta lui, alegerile si preferintele sale. Trebuie sa se simta confortabil, in siguranta, relaxat.

    • Bucataria sau baia trebuie sa aibe culori in concordanta cu destinatia fiecarei incaperi. De mare ajutor este sa fie exprimata starea de spirit pe care proprietarul o doreste: vesela, in tonuri de portocaliu si galben, odihnitoare si relaxanta cu verde deschis, sobra in tonuri de pamant puternic contrastante, art deco in alb si negru, clasica in texturi de lemn si nuante crem sau cafea cu lapte etc.

    • Balconul trebuie si el amenajat astfel incat sa fie o oaza de veredeata, placut integrat in stilul locuintei. Daca vorbim de un spatiu mai generos, cateva plante pe pervazul geamurilor, jardiniere cu deja obisnuitele muscate curgatoare, o masuta cu doua scaune - sunt ingrediente care vor aduce cu siguranta o atmosfera placuta si un colt verde pentru tihna d-voastra. Daca aveti soare dimineata si va doriti o atmosfera vesela, optimista, puteti alege sa colorati balconul doar pe un perete sau in intregime in nuante de portocaliu sau rosu, ca accente ce vor difuza o lumina placuta. Daca va doriti o culoare uniform repartizata, culorile tari pot predispune la meditatie atunci cand aveti mobilier potrivit. De exemplu, pentru pereti bordeaux sau verde inchis se poate opta pentru mobilier alb sau cafea cu lapte. O planta cum este Dracaena sau Yucca poate intregi atmosfera.

    • Holurile trebuie deschise (daca nu exista iluminare naturala) prin nuante calde, pale, astfel incat lumina ambientala sa difuzeze catre si dinspre pereti si sa estompeze efectul luminii artificale.

Daca dupa toate cele citite inclusiv a articolului in completare, Trucuri simple pentru a va zugravi peretii in culori puteti sa va apucati de treaba iar noi va dorim inspiratie si spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu